Huurverlaging per 1 juli 2023 voor huurders met een klein inkomen

Misschien heb je er al over gehoord of gelezen. Dit jaar gaat voor sommige huurders de huur omlaag. Mensen met een sociaal huurcontract en een klein inkomen kunnen eenmalig een huurverlaging krijgen. Hieronder leggen we uit hoe deze huurverlaging werkt. Als je voldoet aan de voorwaarden, krijg je deze verlaging automatisch. Je hoeft dan niets te doen.

Wie krijgt huurverlaging?
Je komt in aanmerking als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Je woont op 1 maart 2023 in je huurwoning;
  • Je huur is op 1 juli 2023 hoger dan € 575,03 per maand;
  • Je woont alleen en je inkomen is lager dan € 23.250 per jaar (of € 24.600 als je AOW krijgt) of je woont met 2 of meer personen en je inkomen is lager dan € 30.270 per jaar (of € 32.730 als je AOW krijgt).

Heb je vanaf 1 maart 2023 een huurcontract gesloten, dan kom je niet in aanmerking voor huurverlaging.

Wanneer krijg ik huurverlaging en hoeveel is dit?
Als je huur omlaag gaat, gebeurt dat op 1 juli 2023. We verlagen de huur naar € 575,03 per maand.

Vraagt u na 1 januari 2024 huurverlaging aan? Dan is dit bedrag € 577,91. 

Moet ik zelf contact met jullie opnemen?
Nee, je hoeft niets te doen. Wij horen van de Belastingdienst of je wel of niet recht hebt op huurverlaging. De Belastingdienst informeert je wanneer je gegevens aan Rhenam zijn doorgegeven. De Belastingdienst geeft niet aan ons door wat je precieze inkomen is. Wij horen alleen of het inkomen voldoet aan de voorwaarden en met hoeveel personen je in huis woont.

Wanneer krijg ik bericht?

  • Geldt de huurverlaging niet voor jou? Dan gaat de huur op 1 juli waarschijnlijk iets omhoog. Je krijgt daarover bericht in april.
  • Geldt de huurverlaging wel voor jou? Dan krijg je in mei bericht van ons over de huurverlaging.

Denk je dat je aan alle voorwaarden voldoet, maar krijg je in mei geen bericht van ons?
Ontvang je in mei geen bericht van ons? Dan kan het zijn dat je netto (kale) huur lager is dan de netto (kale) huur die in bovenstaande voorwaarden staat. Het kan ook zijn dat het (gezamenlijk) inkomen niet voldoet. De Belastingdienst kijkt naar het (gezamenlijk) inkomen dat je in 2021 had.

Huurverlaging aanvragen
Heb je in mei geen bericht van ons gehad, maar denk je tóch in aanmerking te komen voor een huurverlaging? Vraag dan alsnog huurverlaging aan. Als je de eenmalige huurverlaging aanvraagt, moet je aan kunnen tonen dat je minstens zes maanden een inkomen hebt onder de (voor jouw huishouden) geldende inkomensgrens. Het inkomen van kinderen tot 27 jaar telt niet mee.

Je kunt dat aantonen met salarisstroken, uitkeringsspecificaties of een verklaring van de boekhouder als je ZZP-er bent. Ook heb je een ondertekende verklaring nodig over de actuele samenstelling van het huishouden: hoeveel personen op jouw adres wonen en de leeftijden van deze personen. Die verklaring kun je eventueel opvragen bij de gemeente (aan deze verklaring zijn kosten verbonden). Twijfel je of je in aanmerking komt, neem dan eerst contact met ons op. Dit kan door te bellen naar afdeling Huuradministratie via (0317) 68 32 00.

Voor de aanvraag kun je gebruik maken van de Modelbrief huurverlaging 2024 van de Woonbond.