Afscheid Martijn Rink als directeur-bestuurder

21 juni 2019

Met een sfeervolle receptie in Residence Rhenen heeft Martijn Rink 20 juni afscheid genomen als directeur-bestuurder van Rhenam Wonen. De afgelopen zes jaar begeleidde hij zijn organisatie onder meer bij de fusie tussen de Rhenense Woningstichting en Woningbouwvereniging Amerongen. Rink wordt op 1 juli directeur-bestuurder van de nieuwe fusiecorporatie Vechtdal Wonen in het oosten van het land.

Eén van de opdrachten die de directeur-bestuurder bij zijn aantreden had meegekregen was de bekoelde band tussen de gemeente en de woningcorporatie herstellen. Hoezeer Rink daarin is geslaagd, bleek wel uit de lovende woorden van de Rhenense wethouder Simone Veldboer. “Gelukkig hadden we vanaf ons eerste gesprek een klik. De nieuwe directeur was niet alleen van de pecunia en niet alleen van stenen stapelen, maar ook en vooral van de mensen.” De wethouder prees Rink en Rhenam onder meer voor de prestaties op het gebied van duurzaamheid. “In 2017 maakte je jullie enorme ambities op dat gebied kenbaar: alle huurwoningen naar energielabel A en zonder hogere woonlasten voor jullie huurders. Toenmalig wethouder Henk van den Berg en ik waren echt een beetje sprakeloos. En ook wat afwachtend. Maar jullie doen het gewoon, chapeau!”

Onafhankelijk denker
Nicoline van Nieuw Amerongen, de voorzitter van de raad van commissarissen van Rhenam, schetste een mooi beeld van Martijn Rink in een aantal steekwoorden. Ze noemde hem “vrolijk, optimistisch, tactvol en diplomatiek, efficiënt en consistent, slagvaardig, besluitvaardig en communicatief vaardig. En een onafhankelijk denker die ook openstaat voor de mening van anderen.” Jos Sleyfer, directeur-bestuurder van Heuvelrug Wonen, waarmee Rhenam samenwerkt in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, noemde Rink geen gewone buur-collega maar een vriend-collega met wie hij zowel zakelijk als privé veel deelde. “Je laat een organisatie achter die is opengegaan”, zei Sleyfer. “Een organisatie die zeer goed op haar taak is voorbereid, met leuke mensen, met het hart op de juiste plaats.”

Glansrijk geslaagd
In zijn afscheidsspeech noemde Martijn Rink ‘samenwerking en verbinding’ de rode draad van zijn tijd bij Rhenam Wonen, met als voorbeeld de samenwerking met de gemeente. “Aan dat partnership hebben we de afgelopen jaren samen keihard gewerkt en ik kan met heel mijn hart zeggen dat we daarin glansrijk zijn geslaagd.” Hij roemde de huurdersorganisaties “die in de afgelopen jaren echt een volwaardige partner zijn geworden.” En hij sprak zijn waardering uit voor de samenwerking met de collega-corporaties én met veel maatschappelijke organisaties “waaronder zorgorganisaties Zideris, Charim en QuaRijn en ook de bibliotheek.” Ten slotte bedankte Rink vanzelfsprekend zijn team. “Zonder hun steun en vertrouwen had ik het niet kunnen doen zoals ik het gedaan heb. Een andere uitdaging in het Vechtdal ligt voor mij in het verschiet en gelukkig is verdere ontwikkeling hier niet van mij afhankelijk. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat de mooie nieuwe wegen die we samen hebben gevonden ook zonder mij worden voortgezet.”

Er loopt inmiddels een sollicitatieprocedure voor de opvolging van Martijn Rink. Zijn functie wordt op interimbasis waargenomen door Rien Lodder, de manager Wonen en Vastgoed van Rhenam.