Nieuwbouwprojecten

De Lijsterberg

De Lijsterberg

Aan de Lijsterberg in Rhenen heeft Rhenam Wonen een optie op een perceel grond met de intentie daarop appartementen te bouwen. Na een stedenbouwkundig onderzoek en nauw overleg met de gemeente Rhenen is in 2019 gestart met de ontwikkeling van appartementen. Daartoe hebben wij inTex Architecten ingeschakeld die voor ons een schetsontwerp heeft gemaakt. Met dit ontwerp heeft het bestuur van Rhenam alsmede het college van B&W ingestemd. Vervolgens is dit plan uitgewerkt tot een definitief ontwerp en is in december 2020 de omgevingsvergunning aangevraagd bij de gemeente.

Appartementen
Het bouwplan omvat de bouw van 20 appartementen met bijbehorende parkeerplaatsen die volgens de normen van Woonkeur worden gebouwd. Zij zijn levensloopbestendig. Dat wil zeggen dat de appartementen voldoende niveau hebben aan gebruikskwaliteit, toegankelijkheid, flexibiliteit en aanpasbaarheid. 

Doelgroep
De doelgroep die voor deze woningen in aanmerking komt is één- en tweepersoonshuishoudens. Bijzonder aan de uitwerking is dat dit het eerste appartementencomplex wordt dat door Rhenam gasloos wordt gebouwd. Wij hopen eind volgend jaar te starten met de bouw van deze appartementen.

Meer informatie 

Impressie gebouw

Situatietekening

Woningtype: Appartementen
Oplevering: nader te bepalen
Bekijk project
Woonzorgcentrum De Linde

Woonzorgcentrum De Linde

Januari 2019, Start bouw woonzorgcomplex De Linde in Achterberg.

Op 8 januari 2019 hebben Martijn Rink (directeur Rhenam Wonen) en Mirjam Hagen (bestuurder stichting QuaRijn) hun handtekening gezet onder de realisatieovereenkomst en huurovereenkomst voor de bouw van woonzorgcomplex De Linde in Achterberg.

In woonzorgcomplex De Linde komen 24 studio’s voor ouderen met dementie, waar QuaRijn 24-uurs zorg gaat bieden. Het complex wordt in opdracht van Rhenam Wonen gebouwd door Van Driesten Harskamp Bouwbedrijf BV. Naar verwachting vindt de oplevering van het woonzorgcomplex eind 2019 plaats. Dit betekent dat QuaRijn aan het einde van het 1e kwartaal 2020 haar bewoners kan verwelkomen. Het ontwerp van het woonzorgcomplex is afkomstig van inTex architecten uit Arnhem.

Impressie: https://www.youtube.com/watch?v=ILJfa1QRJHw&feature=youtu.be

 

Mei 2019, Fundering
9 mei is Driesten Harskamp begonnen met de stort fundering.Juli 2019, Bouw vordert gestaag
De bouw van het woonzorgcentrum De Linde vordert gestaag. De contouren van het gebouw zijn zichtbaar. In dit woonzorgcentrum krijgen straks 24 ouderen met dementie een mooie studio en kunnen zij daar wonen dankzij de 24-uurs begeleiding die QuaRijn er gaat bieden. Als alles volgens planning verloopt, kan De Linde volgend jaar rond april worden opgeleverd.

 

Oktober 2019 : Woonzorgcentrum De Linde in Achterberg bereikt hoogste punt

Woonzorgcentrum De Linde in Achterberg is volop in ontwikkeling. Afgelopen donderdag werd feestelijk gevierd dat het hoogste punt van de bouw is bereikt. Een bijzondere mijlpaal want het heeft erom gespannen of het gebouw wel gerealiseerd kon worden. De wil en de ambitie om een voorziening als deze in Achterberg te realiseren, won het uiteindelijk van de economische crisis.

In De Linde komen 24 studio’s voor ouderen met dementie. De studio’s zijn geschikt voor ouderen uit Rhenen en Achterberg, ongeacht of men wel of geen geloof aanhangt, met een smalle beurs. Prachtig gelegen, midden in het groen, aan de rand van Achterberg. Zorgorganisatie QuaRijn gaat er 24-uurs zorg bieden. Aannemersbedrijf Van Driesten uit Harskamp bouwt het complex dat naar verwachting in het voorjaar van 2020 kan worden opgeleverd.

Hoogste punt
Al enkele jaren werken de gemeente Rhenen en Rhenam Wonen aan het plan een woonzorgvoorziening in Achterberg te realiseren. Verschillende omstandigheden, waaronder de economische crisis, hebben het proces flink vertraagd, maar Rhenam, QuaRijn en de gemeente hielden vast aan hun ambitie. En met succes: begin dit jaar is begonnen met de bouw en inmiddels is het hoogste punt bereikt. Dat werd donderdag gevierd met zo’n 60 enthousiaste betrokkenen.

Verbinding
Voor mij het eerste hoogste punt”, zei Pieter Thoben bij de feestelijke viering. Sinds 1 oktober is hij de nieuwe directeur-bestuurder van Rhenam Wonen. Verbinding is volgens Thoben het sleutelwoord voor het succes van De Linde. “Verbinding tussen de samenwerkende partners en de bouwers, tussen de wooneenheden en de gemeenschappelijke ruimten, tussen het gebouw en de buitenruimte. De verbinding die symbool staat voor het eindresultaat dat we hier gaan bereiken: een heel mooie combinatie van wonen en zorg.”

Ruimte en licht
Wethouder Simone Veldboer sloot daar enthousiast bij aan: “Verbinding betekent ook elkaar vasthouden. Rhenam, QuaRijn en de gemeente hebben elkaar vastgehouden, ook toen in de crisis de bouwkosten enorm omhoog schoten. En kijk nou eens hoe mooi het wordt, hoe ruim het wordt, hoe licht het wordt en hoe mooi het ligt!” Mirjam Hagen, bestuurder van QuaRijn, was het helemaal met de wethouder eens. “Ik ben al ruim 35 jaar werkzaam in de ouderenzorg en ik ken geen locatie die zo mooi gaat worden en zo mooi ligt als deze locatie”, zei ze eerlijk. “Hoewel het in de zorg heel moeilijk is om nieuw personeel te vinden, kan deze locatie wel eens zo aantrekkelijk zijn, dat het hier maar weinig moeite gaat kosten.”

Mei 2019: QuaRijn krijgt sleutel van woonzorglocatie De Linde

Op de Dag van de Arbeid wordt nog keihard gewerkt in en rond woonzorglocatie De Linde in Achterberg. Het zijn de laatste loodjes. Op 6 mei overhandigde Rhenam Wonen officieel én op afstand de sleutel van dit gloednieuwe centrum aan huurder QuaRijn. Feestelijkheden blijven helaas achterwege vanwege de coronacrisis.

Na vier jaar voorbereidingstijd en ruim een jaar bouwen staat er iets moois op De Grote Akker in Achterberg. De Linde, een woonzorgvoorziening voor 24 ouderen met dementie uit Rhenen en omgeving. Rien Lodder, manager Wonen en Vastgoed bij Rhenam, is erg blij met het resultaat. “In een samenwerkingsverband met de gemeente Rhenen en QuaRijn hebben we inderdaad iets moois neergezet. Rhenam Wonen geeft hiermee graag invulling aan de maatschappelijke taak die wij als woningcorporatie hebben.”

Mooie spreiding
Hij geeft aan dat het samenwerkingsverband heel bewust voor Achterberg heeft gekozen. “Voor de huisvesting van ouderen met dementie hebben we in Rhenen 50 woonzorgeenheden in De Tollenkamp. In De Tabakshof in Elst zijn 13 zorgstudio’s beschikbaar en nu zijn in De Linde in Achterberg 24 zorgstudio’s gerealiseerd. Zo hebben we ons maatschappelijk vastgoed in de regio Rhenen mooi kunnen spreiden.”

Kleinschalige wooneenheden
Voor huurder QuaRijn is de ingebruikname van De Linde een verdere versterking van het zorgaanbod in de regio. Bestuurder Mirjam Hagen is ontzettend blij dat haar organisatie op 6 mei de sleutel in ontvangst heeft kunnen nemen. “De strategie van QuaRijn is om ouderen in de laatste fase van hun leven een woonplek te bieden die zo dicht mogelijk hun eerdere thuissituatie benadert. Wij zoeken het daarom vooral in kleinschalige wooneenheden zoals De Linde.”

“Het is werkelijk een prachtige woonzorglocatie geworden. Niet alleen vanwege de ligging precies tussen een woonwijk en het groen. Ook door de manier van bouwen. Alles is gelijkvloers. De wooneenheden zijn bijna organisch verbonden met de omgeving en met de natuur. De aan elkaar geschakelde paviljoens hebben een heel open uitstraling gekregen. Ik ben heel blij dat Rhenam Wonen De Linde heeft willen laten bouwen. Alle lof ook voor de samenwerking met Rhenam en de gemeente Rhenen.”

Uitvoerige intake
Bart van Eeten, wethouder Wonen van de gemeente Rhenen, wenst QuaRijn proficiat met de nieuwe woonzorglocatie. “Het heeft een aantal jaren gekost om dit te realiseren. Maar het eindresultaat mag er zijn. Ik hoop dat de komende tientallen jaren veel mensen uit de Rhenense samenleving hier nog mooie laatste levensjaren kunnen doorbrengen.”

Als het aan Fenja Huizinga ligt, gaat dat zeker gebeuren. Zij is de teammanager van De Linde. “Na de sleuteloverhandiging gaan wij in mei ervoor zorgen dat alle inventaris aanwezig is op de locatie. We gaan medewerkers trainen en nemen uitgebreid de tijd om de bewoner in zijn eigen omgeving te leren kennen. QuaRijn streeft naar een leefsituatie die zo dicht mogelijk ligt bij wat bewoners thuis gewend zijn. Hierbij worden familie, buurtbewoners en vrijwilligers nauw betrokken, net als in de thuissituatie. Onze bewoners staan centraal en daarom zullen we tijdens huisbezoeken uitvoerig vragen naar behoeften, wensen en gewoonten. Medio juni hopen we de eerste bewoners te kunnen verwelkomen.”

Op elkaar betrokken
Wethouder Van Eeten spreekt in zijn gelukwens aan QuaRijn over tientallen jaren. Hoe zal in de verwachting van Fenja Huizinga De Linde er over één jaar uitzien? “Ik hoop dat we dan een woonzorglocatie hebben ingericht, waarin de behoeften van de bewoners ècht leidend zullen zijn. Waarin een met elkaar verbonden team actief is, dat niet alleen bestaat uit medewerkers, maar ook uit vele vrijwilligers. Een team dat heel nauw samenwerkt met de families en natuurlijk met de bewoners zelf.”

Duidelijke behoefte
We gaan nog even terug naar QuaRijn-bestuurder Mirjam Hagen. Is het niet bijzonder dat een woonzorglocatie in gebruik wordt genomen, terwijl in de achterliggende jaren overal in Nederland het accent vooral is gelegd op thuiszorg en verpleeghuiszorg? “QuaRijn heeft zich altijd onafhankelijk opgesteld. Wij kijken per gebied naar de ontwikkeling van de zorgvraag. Het is duidelijk dat in de regio Rhenen behoefte bestaat aan de woonzorgeenheden die De Linde biedt. Natuurlijk is het goed als mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Maar voor sommige ouderen is dat gewoon niet mogelijk. Voor hen en voor hun mantelzorgers is De Linde een unieke uitkomst.”

 

Woningtype: Woonzorgcentrum
Oplevering: Opgeleverd mei 2020
Bekijk project
Koningin Wilhelminaweg, Amerongen

Koningin Wilhelminaweg, Amerongen

De oude apotheek in Amerongen heeft een mooie nieuwe bestemming. Woensdag 4 juli kregen de nieuwe bewoners de sleutel van hun net opgeleverde appartement in het karakteristieke pand aan de rotonde in het hart van Amerongen. Rhenam Wonen gaf het verouderde gebouw een facelift en realiseerde er acht appartementen voor jongeren met autisme. Begeleid door Styx Coaching en Training kunnen zij daar zelfstandig wonen.

Styx Coaching en Training hadden al drie appartementen in het gebouw en een aantal appartementen in Allemanswaard. De nieuwe woningen in de voormalige apotheek maken doorstroming mogelijk. In Allemanswaard wonen de jongeren helemaal beschermd, op de nieuwe locatie iets zelfstandiger. Van die doorstroommogelijkheid wordt direct gebruik gemaakt. Een van de bewoners verhuist van Allemanswaard naar het vernieuwde gebouw en maakt daarmee ruimte voor een nieuwe bewoner die meer begeleiding nodig heeft.

Trots
De officiële opening werd verricht door de nieuwe bewoners zelf. Zij knipten samen een lint door en kregen daarna de sleutels van hun nieuwe woning. Maar het openingsfeest begon in De Proloog, het fietscafé in Allemanswaard in Amerongen. In een korte toespraak gaf Martijn Rink, directeur-bestuurder van Rhenam Wonen aan dat er steeds meer behoefte is aan woonvormen waar wonen en zorg worden gecombineerd. “We zijn dan ook blij en dankbaar dat we deze appartementen voor jongeren hebben kunnen realiseren. En we zijn trots omdat het ons eerste project in Amerongen is, sinds de corporaties van Rhenen en Amerongen fuseerden tot Rhenam Wonen. Bovendien is dit het eerste transformatieproject van Rhenam Wonen.” Gerrit Boonzaaijer, dorpswethouder Amerongen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, haakte daar op in: “Transformeren is heel lastig, maar het sluit goed aan bij de duurzaamheidsambitie van onze gemeente. Slopen en nieuw bouwen is niet duurzaam. Dus als je een gebouw op deze maatschappelijk waardevolle manier kunt herbestemmen, is dat fantastisch.”

De Rotonde
Het slotwoord was voor Esther Hagen. Zij onthulde de nieuwe naam van het woon-zorggebouw, die mooi aansluit bij de locatie en de bestemming. “In de wandelgangen heet het ‘de oude apotheek’, maar wie wil er wonen in een pillenfabriek? Eén van de nieuwe bewoners wilde kort geleden afspreken bij ‘de rotonde’ en dat bracht mij bij de nieuwe naam. Een rotonde is veiliger dan een kruispunt en het heeft een betere doorstroming. Iedereen rijdt in zijn eigen tempo een rotonde over. De één weet al precies welke afslag hij wil nemen en de ander niet. Dat geldt ook voor onze bewoners. Aan de rotonde kunnen ze alle kanten op.”

Woningtype: Appartementen
Oplevering: Opgeleverd
Bekijk project
Eindseweg, Overberg

Eindseweg, Overberg

Voor meer informatie over de te bouwen eengezinswoningen in Overberg kunt u contact opnemen met Aannemingsmaatschappij J. Bouman. Telefoonnummer (0317) - 616 023. Contactpersoon de heer D. Baart.
 
 
Woningtype: Eengezinswoningen
Oplevering: nader te bepalen
Bekijk project
Het Bosje in Elst, het huis van je leven

Het Bosje in Elst, het huis van je leven

 

Rhenam Wonen vierde op 1 december samen met de nieuwe bewoners en genodigden de officiële oplevering van de 13 sociale seniorenhuurwoningen in Het Bosje te Elst (U).

Officiële opening
In het Bestegoed te Elst (U) vierden de toekomstige bewoners onder het genot van een drankje en hapje de oplevering van hun nieuwe woning. De heer Martijn Rink, directeur/bestuurder Rhenam Wonen en Simone Veldboer, wethouder gemeente Rhenen, spraken de nieuwe bewoners toe.

Martijn Rink vertelde hoeveel voeten het in de aarde had gehad de 13 seniorenwoningen te kunnen realiseren. “De snel stijgende bouwkosten maakten het lange tijd spannend of we daadwerkelijk konden gaan bouwen. We zijn ontzettend trots dat het, dankzij de intensieve én inventieve samenwerking tussen alle betrokken partijen, vier jaar na de eerste plannen toch is gelukt!”. Simone Veldboer noemde de nieuwe huurders bevoorrecht. “Er waren 87 belangstellenden voor 13 woningen; jullie zijn de happy few”, zei ze lachend. “Als gemeente willen we graag, samen met Rhenam Wonen, plannen maken voor nog zo’n mooi wijkje.

Uitreiking sleutels
Sinterklaas was met zijn pieten speciaal voor deze gelegenheid naar Het Bestegoed gekomen. Sint reikte aan de nieuwe bewoners een ludiek presentje uit in de vorm van een huis waaraan de sleutel van de nieuwe woning bevestigd was.

Na het officiële gedeelte was er gelegenheid een kijkje te nemen in de nieuwe woningen.

Het Bosje is bijna klaar!
De bouw van de dertien levensloopbestendige woningen nadert zijn voltooiing. Als het weer goed blijft kunnen ze eind november worden opgeleverd aan de nieuwe bewoners. Die krijgen daarmee een prachtige woning. De woningen zijn gebouwd rond een parkeerhofje dat ligt aan de achter- en voorzijde van de woningen. Ze zijn levensloopbestendig doordat alle gebruiksruimten - woonkamer, keuken, toilet, badkamer, slaapkamer, et cetera - op de begane grond zijn aangebracht. Makkelijk en toegankelijk dus, ook voor wie niet (helemaal) goed ter been meer is. De woningen zijn verdeeld over drie bouwblokken: één langs de Tabaksweg en twee langs De Spijlen.

Hoogste punt bereikt in nieuwbouwproject Het Bosje te Elst (U)
Op vrijdag 23 juni heeft aannemer Bouwbedrijf Driesten uit Harskamp het hoogste punt bereikt in nieuwbouwproject Het Bosje te Elst. Medio november zullen de dertien levensloopbestendige woningen worden opgeleverd.

De dertien woningen zijn inmiddels toegewezen.

 

Bouw verloopt voorspoedig
De bouw van de 13 seniorenwoningen die aan de Tabaksweg en De Spijlen worden gebouwd gaat voorspoedig. De toekomstige bewoners kunnen de metselaars aan het werk zien met het aanbrengen van de buitenmuren.

 

Bouw seniorenwoningen het Bosje gestart!
In januari 2018 is Bouwbedrijf Van Driesten uit Harskamp gestart met de bouw van 13 levensloopbestendige woningen voor senioren in Elst. In de levensloopbestendige woningen zijn alle gebruiksfuncties op de begane grond: woonkamer, keuken, toilet, badkamer en slaapkamer, meterkast, berging, noem maar op. De afmetingen van de ruimten en de doorgangen zijn zodanig dat iedereen - dus ook de mensen met een rollator of rolstoel - zich er goed kunnen bewegen. 

De nieuwe huizen worden gebouwd op het terrein ten zuiden van de MFC Het Bestegoed. De locatie ligt in het hart van Elst met verschillende voorzieningen op loopafstand. De woningen hebben allemaal één bouwlaag met een kap, en zijn verdeeld in drie bouwblokken; één langs de Tabaksweg en twee langs De Spijlen. De woningen komen te staan rond een parkeerhofje aan de achterzijde van de woningen.

Als alles volgens planning verloopt, kunnen we de woningen in november 2018 opleveren.

 

Woningtype: seniorenwoningen
Oplevering: Opgeleverd
Bekijk project
pagina 1 van 1