Misschien heeft u er al over gehoord of gelezen. Dit jaar gaat voor sommige huurders de huur omlaag. Mensen met een sociaal huurcontract en een klein inkomen kunnen eenmalig een huurverlaging krijgen. Hieronder leggen we uit hoe deze huurverlaging werkt. Als u voldoet aan de voorwaarden krijgt u deze verlaging automatisch. U hoeft dan niets te doen.

 

Wie krijgt huurverlaging?

U komt in aanmerking als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • U woont op 1 maart 2023 in uw huurwoning;
  • Uw huur is op 1 juli 2023 hoger dan € 575,03 per maand;
  • U woont alleen en uw inkomen is lager dan € 23.250 per jaar (of € 24.600 als u AOW krijgt) of u woont met 2 of meer personen en uw inkomen is lager dan € 30.270 per jaar (of € 32.730 als u AOW krijgt).

Heeft u vanaf 1 maart 2023 een huurcontract gesloten, dan komt u niet in aanmerking voor huurverlaging.

 

Wanneer krijg ik huurverlaging en hoeveel is dit?

Als uw huur omlaag gaat, gebeurt dat op 1 juli 2023. We verlagen de huur naar € 575,03 per maand.

 

Moet ik zelf contact met jullie opnemen?

Nee, u hoeft niets te doen. Wij horen van de Belastingdienst of u wel of niet recht heeft op huurverlaging. De Belastingdienst informeert u wanneer uw gegevens aan Rhenam zijn doorgegeven. De Belastingdienst geeft niet aan ons door wat uw precieze inkomen is. Wij horen alleen of uw inkomen voldoet aan de voorwaarden en met hoeveel personen u in huis woont.

 

Wanneer krijg ik bericht?

  • Geldt de huurverlaging niet voor u? Dan gaat uw huur op 1 juli waarschijnlijk iets omhoog. U krijgt daarover bericht in april.
  • Geldt de huurverlaging wel voor u? Dan krijgt u in mei bericht van ons over de huurverlaging.

 

Denkt u dat u aan alle voorwaarden voldoet, maar krijgt u in mei geen bericht van ons?

Ontvangt u in mei geen bericht van ons? Dan kan het zijn dat uw netto (kale) huur lager is dan de netto (kale) huur die in bovenstaande voorwaarden staat. Het kan ook zijn dat het (gezamenlijk) inkomen niet voldoet. De Belastingdienst kijkt naar het (gezamenlijk) inkomen dat u in 2021 had.

 

Uw gezamenlijk inkomen is na 2021 gedaald. Wat nu?

Misschien komt u dan toch in aanmerking voor de eenmalige huurverlaging. In dat geval kunt u de huurverlaging zelf aanvragen. Dit aanvraagformulier wordt op 1 mei op onze website geplaatst.

 

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met onze afdeling Huuradministratie via (0317) 68 32 00.

news-image_2999